Acasă » Actualitatea Medicala » Exercitii de memorie, pe varste

Exercitii de memorie, pe varste

Daca ai probleme in a-ti gasi cheile, ochelarii sau agenda, se poate spune ca suferi de pierderi de memorie cauzate de prea multele activitati pe care esti bombardat sa le rezolvi in acelasi timp. In aceasta privinta, expertii spun ca daca alegi sa-ti folosesti creierul intr-un mod corect, te vei surprinde ca iti poti gasi instant orice ai impresia ca e pierdut in strafundurile memoriei tale. De fapt, simple schimbari in stilul nostru de viata ne vor putea ajuta sa depasim cu succes astfel de pauze, indiferent de anii pe care ii avem.

Pentru grupa de 30-40 de ani, mai multe lucruri zilnice puse in program reprezinta o gimnastica pentru creierul nostru, fortat sa se afle „in forma”. De exemplu, se poate combina foarte bine sala de fitness cu o activitate care sa ne solicite si intelectual. Poti completa un puzzle in timp ce pedalezi pe bicicleta medicala, ori sa-ti asculti cursurile in timp ce faci jogging. Oamenii de stiinta spun ca exersand mintea si corpul in acelasi timp, celulele creierului vor fi revitalizate. Nu agreezi multitask-urile? Atunci rezerva exercitiul intelectual dupa ora de fitness.

„Imprumuta” jucariile copiilor. Si joaca-te! Acest proces al jocului, fie el infantil, iti solicita memoria, gandirea strategica, atentia si vederea in spatiu, imaginatia, aceste calitati fiind esentiale pentru dezvoltarea creierului. Orice joc care implica gandirea iti este de ajutor. Board-games-urile sunt preferatele adultilor si sunt tot mai populare ca metoda de petrecere a timpului liber in locul privitului pasiv la televizor.

Plimba-te! Chiar si cate 20 de minute pe zi de mers rapid sau plimbare sunt suficiente pentru a te recrea, ajutand la oxigenarea creierului si dezvoltarea de noi celule. „Exercitiile aerobice de 2-3 ori pe saptamana reprezinta unul dintre cele mai stimulatoare exercitii pentru activitatea creierului”, a afirmat dr. Sam WANG de la Universitatea Princeton si co-autor al cartii „De ce ne pierdem cheile masinii, dar niciodata nu uitam cum se sofeaza masina”.

Pentru cei trecuti de 50 de ani, studiile au demonstrat ca folosirea mainilor, mai exact a degetelor care au terminatii nervoase mult mai dezvoltate, stimuleaza activitatea cerebrala. De asemenea, tot acestei varste ii mai sunt recomandate si... jocurile electronice! ‚Simplul fapt de a incerca ceva nou este benefic si esential creierului tau’, afirma doctorul neurolog Reon BAIRD de la centrul medical Long Beach Memorial, continuand: „Cand incerci un nou videogame, practic sunt stimulate diferite parti ale creierului pe care, in mod normal, nu le folosesti in viata de zi cu zi.”

Iar pentru toate grupele de varsta, un sfat general valabil: fara excese de somnifere. In schimb, consumul anumitor produse alimentare, condimente si bauturi ajuta la combaterea degenerarii celulelor nervoase. Dintre acestea, sunt amintite afinele, cacao, cafea, galbenusul de ou, curry indian, vinul rosu, rosmarin, sosul de rosii, nucile.

(Madalina MIHALTIANU, redactor-sef "Farmacist.ro", adaptare dupa http://living.health.com, 19.01.2010)

Exercitii de memorie, pe varste

Add comment

The highlighted fields are mandatory.

Comments - Overview

  1. nicolae (alina, 7 Sep 2010 09:04:49)

    nu am inteles nimic

    

     Abonare Newsletter
Email:

Stiri

1 Aug 2014

Cel mai performant aparat de radioterapie din țară, la Sibiu

Cel mai performant aparat de radioterapie din România, al treilea din Europa de Est de acest fel, a fost pus în funcțiune la Spitalul Clinic Județean din Sibiu

 

 

21 Jul 2014

Arafat: România, prima ţară din Europa în privința telemedicinei

România este prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina, în prezent 85 de ambulanţe fiind în curs de dotare cu tablete care transmit imagini video şi informţii medicale, a declarat, săptămâna trecută, Raed Arafat.

archive

 
Programul SAMAS
ConsultaDoctor
Medical Design
Forum ORL.ro 2014
VERSA PULS MEDIA S.R.L, Green Gate, Blvd. Tudor Vladimirescu 22, etaj 11, 050883. Bucuresti, Romania + 40 31 425.40.40 FAX + 40 31 425.40.41