Acasă » Actualitatea Medicala » Exercitii de memorie, pe varste

Exercitii de memorie, pe varste

Daca ai probleme in a-ti gasi cheile, ochelarii sau agenda, se poate spune ca suferi de pierderi de memorie cauzate de prea multele activitati pe care esti bombardat sa le rezolvi in acelasi timp. In aceasta privinta, expertii spun ca daca alegi sa-ti folosesti creierul intr-un mod corect, te vei surprinde ca iti poti gasi instant orice ai impresia ca e pierdut in strafundurile memoriei tale. De fapt, simple schimbari in stilul nostru de viata ne vor putea ajuta sa depasim cu succes astfel de pauze, indiferent de anii pe care ii avem.

Pentru grupa de 30-40 de ani, mai multe lucruri zilnice puse in program reprezinta o gimnastica pentru creierul nostru, fortat sa se afle „in forma”. De exemplu, se poate combina foarte bine sala de fitness cu o activitate care sa ne solicite si intelectual. Poti completa un puzzle in timp ce pedalezi pe bicicleta medicala, ori sa-ti asculti cursurile in timp ce faci jogging. Oamenii de stiinta spun ca exersand mintea si corpul in acelasi timp, celulele creierului vor fi revitalizate. Nu agreezi multitask-urile? Atunci rezerva exercitiul intelectual dupa ora de fitness.

„Imprumuta” jucariile copiilor. Si joaca-te! Acest proces al jocului, fie el infantil, iti solicita memoria, gandirea strategica, atentia si vederea in spatiu, imaginatia, aceste calitati fiind esentiale pentru dezvoltarea creierului. Orice joc care implica gandirea iti este de ajutor. Board-games-urile sunt preferatele adultilor si sunt tot mai populare ca metoda de petrecere a timpului liber in locul privitului pasiv la televizor.

Plimba-te! Chiar si cate 20 de minute pe zi de mers rapid sau plimbare sunt suficiente pentru a te recrea, ajutand la oxigenarea creierului si dezvoltarea de noi celule. „Exercitiile aerobice de 2-3 ori pe saptamana reprezinta unul dintre cele mai stimulatoare exercitii pentru activitatea creierului”, a afirmat dr. Sam WANG de la Universitatea Princeton si co-autor al cartii „De ce ne pierdem cheile masinii, dar niciodata nu uitam cum se sofeaza masina”.

Pentru cei trecuti de 50 de ani, studiile au demonstrat ca folosirea mainilor, mai exact a degetelor care au terminatii nervoase mult mai dezvoltate, stimuleaza activitatea cerebrala. De asemenea, tot acestei varste ii mai sunt recomandate si... jocurile electronice! ‚Simplul fapt de a incerca ceva nou este benefic si esential creierului tau’, afirma doctorul neurolog Reon BAIRD de la centrul medical Long Beach Memorial, continuand: „Cand incerci un nou videogame, practic sunt stimulate diferite parti ale creierului pe care, in mod normal, nu le folosesti in viata de zi cu zi.”

Iar pentru toate grupele de varsta, un sfat general valabil: fara excese de somnifere. In schimb, consumul anumitor produse alimentare, condimente si bauturi ajuta la combaterea degenerarii celulelor nervoase. Dintre acestea, sunt amintite afinele, cacao, cafea, galbenusul de ou, curry indian, vinul rosu, rosmarin, sosul de rosii, nucile.

(Madalina MIHALTIANU, redactor-sef "Farmacist.ro", adaptare dupa http://living.health.com, 19.01.2010)

Exercitii de memorie, pe varste

Add comment

The highlighted fields are mandatory.

Comments - Overview

  1. nicolae (alina, 7 Sep 2010 09:04:49)

    nu am inteles nimic

    

     Abonare Newsletter
Email:

Stiri

16 Apr 2014

UMF “Carol Davila”: Simularea examenului la Medicina, pe 10 mai

Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti organizează sâmbătă, 10 mai 2014, simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicină din cadrul U.M.F. "Carol Davila", unde înscrierile se fac până pe data de 28 aprilie 2014, iar taxa de participare este de 60 de lei.

 

14 Oct 2013

VPL Healthcare - Leading Healthcare Staffing Company

VPL Healthcare este o companie care furnizează servicii de asistență și recrutare de personal în domeniul medical și farmaceutic, atât în sectorul public, cât și în cel privat.

archive

 
Gama Polygemma PlantExtrakt
Programul SAMAS
ConsultaDoctor
Medical Design
VERSA PULS MEDIA S.R.L, Electromagnetica Business Park, Calea Rahovei 266-268 , corp. 1, etaj 2 , 050912 Bucuresti , Romania + 40 31 425.40.40 FAX + 40 31 425.40.41